In Malle is donderdag NOA boven de doopvont gehouden, een nieuw samenwerkingsverband dat inclusief onderwijs wil gerealiseerd krijgen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in de hele provincie Antwerpen.

Het gaat om een initiatief van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten (OVSG), enkele provinciale onderwijsinstellingen en een school uit het Vrij Onderwijs (Triolo Brasschaat).

Een team van 350 mensen zal vanaf 1 september ondersteuning bieden aan 411 scholen die samen goed zijn voor 132.000 leerlingen.

NOA - Netwerk Ondersteuners Antwerpen - is een samenwerking tussen vijf bestaande ondersteuningsnetwerken die momenteel actief zijn in de provincie Antwerpen: De Leerexpert (Stedelijk Onderwijs Antwerpen), De Kempen (een gemeentelijk initiatief in onder meer Mol en Geel), Fluxus, Impuls en Prisma+ (allen GO!).

Het team bestaat uit kinesisten, psychologen, logopedisten, orthopedagogen, ergotherapeuten, onderwijzers en kleuteronderwijzers uit het buitengewoon onderwijs, die leerlingen en leerkrachten in basisscholen en secundaire scholen van het officieel onderwijs zullen ondersteunen in het realiseren van meer inclusief onderwijs.

"Dankzij de oprichting van NOA kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd", zegt voorzitter Patrick Huygen. "De expertise en de middelen zullen minder verspreid zijn en kunnen flexibeler worden ingezet over de hele provincie Antwerpen, naar gelang de noden."

De experts van NOA staan scholen die om begeleiding vragen bij op het niveau van de leerkracht. "Door niet te focussen op de individuele leerling met specifieke onderwijsbehoeften, maar op de leerkracht, kunnen we die laatste wapenen om met een dergelijke situatie om te gaan", zegt Huygen.

"Op die manier kan de leerkracht op termijn hopelijk op eigen houtje verder en kan hij/zij misschien zelfs een voortrekker worden op het vlak van inclusief onderwijs in de school in kwestie." (belga)